Star slovenski pregovor pravi: Prazen žakelj ne stoji pokonci in tega so se zavedale tudi pridne gospodinje, ki so skrbele, da kosci in grabljice v času košnje niso bili lačni. Ob takih priložnostih so se še posebej rade pokazale. Ena izmed zanimivih jedi, ki jo nekatere hotenjske gospodinje še vedno občasno pripravijo, so tudi vinski štrukeljci. Ta jed je koscem in grabljicam ponavadi dala nov zagon za delo.

Vinske štrukeljce za posebne priložnosti, kot je kresna nedelja, rade pripravijo Andra Mikuž, Jožica Nagode in Anica Petkovšek. Vsaka gospodinja pa ima seveda svojo skrivnost. Recept za pričujoči prispevek mi je zaupala Andra Mikuž.

Vinski štrukeljci

Kvašeno testo:

0,5 kg moke

5 dag margarine

1 rumenjak / včasih tudi celo jajce

2 dag kvasa

4 dag sladkorja

1 čajna žlička soli

2,5 dcl vode / včasih mleka

Nadev z drobnjakom:1 lonček kisle smetane2 rumenjaka2 pesti sladkorja2 pesti kruhovih drobtin1 šop drobno nasekljanega drobnjaka   

Nadev z rozinami:

10 dag masla

7 dag sladkorja

2-3 rumenjake

2 žlici kisle smetane

10 dag rozin

Vse sestavine za testo umesimo in pustimo vzhajati.

Nadev:

Maslo in sladkor penasto umešamo, med mešanjem dodamo rumenjake in kislo smetano. Nadev dobro premešamo.

Vzhajano testo na tanko razvaljamo in enakomerno namažemo z nadevom ter posujemo z opranimi in odcejenimi rozinami / včasih z mletimi orehi.

Testo z nadevom zvijemo v tanke rolice (za prst debele). Rolico nato razrežemo na dva centimetra dolge štrukeljce. Le-te prestavimo v pekač in jih premažemo z beljakom, ki nam je ostal pri nadevu.

Pekač postavimo v pred ogreto pečico in pečemo tako dolgo, da se štrukeljci zlato obarvajo.

Seveda se je nadev razlikoval od gospodinje do gospodinje. Ene so v nadev vmešale pest orehov, druge so raje naredile nadev z drobnjakom.

Pečene štrukeljce so pretresle v posodo in v času kosila odnesle na polje koscem in grabljicam. Seveda pa ni manjkala sestavina, po kateri so dobili ime. Štrukeljce so zalili z vinom.

Vino za štrukeljce:

1 l vina

1 l vode

sladkor po okusu

Naj so bili drobnjakovi ali orehovi, prepričana sem, da so lačnim koscem in grabljicam teknili prav vsi.

Zapisala Brigita Vehar