Bliža pustni čas, ki je za nekatere kraje po Sloveniji poseben čas v letu. Tako se nanj, denimo, poleg ptujskih kurentov že mesece prej pripravljajo tudi na Cerkniškem. »To je čas norčij  in  je pri nas zelo živahno,« so nam povedali v društvu Klasje Cerknica.

Kislo zelje, svinjina in krvavice

Na mizah cerkniških  družin se v tem času pogosto znajdejo dobrote, kot so kislo zelje s krvavicami  ali svinjsko meso  v ješprenju.  Zraven svinjskega mesa se lahko postreže tudi kisan krompir. Gospodinje v tem času pripravljajo tudi kislo zelje s kosom suhega prekajenega mesa. 

Od flancatov in mišk do ocvirkovce

Ne pravimo zaman »pust sladkih ust«, saj tudi pečenih dobrot ne manjka. Znani so, denimo,  kvašeni ali krhki vinski flancati,  ocvrte miške – lahko so samo jogurtove ali pa še z dodatkom rozin. »Te dobrote okrog pusta ne smejo manjkati. Dobrodošla je tudi domača ocvirkova potica ali ocvirkovca. Tu so najpomembnejši dobri domači ocvirki – kot  nadev.  Taka potica je res okusna in domača, povedo v Klasju. »Postrežemo jih največkrat sveže, v dopoldanskem  času jih pečemo in potem se jih jé skozi ves dan. Če pa pridejo še kakšne maškare na obisk po hišah, pa jih seveda tudi njim postrežemo.« 

Pustni torek v domu starejših

Pred nekaj leti so  iz društva Klasje v sodelovanju s Turističnim društvom Cerkniško jezero  postregli tudi na pustnem karnevalu. Zdaj pa vsak pustni torek aktivno delujejo v DEOS Cerknica. »Tam dopoldne spečemo rožice in flancate  v njihovih prostorih in jih potem postrežemo oskrbovancem in obiskovalcem -pustnim šemam, ki pridejo v dom. Najbolj so tega veseli starejši, ki so v domu v oskrbi, saj že  sam vonj po peki dobrot obudi marsikak lep spomin na pretekle čase doma.« S pripravo začnejo že zjutraj, ko zamesijo testo za peko in potem to traja kar celo dopoldne.  Vse pripravijo ročno, spečejo in postrežejo.

Delavnice peke peciva za otroke

»Naše društvo sodeluje tudi z Osnovno šolo Rakek, kjer imamo delavnice peke peciva in jedi iz kvašenega testa. Tam pa vsako leto dobimo kakega otroka, ki ga res to zanima … pa upamo, da se nam  pridruži – če ne takoj, pa  v naslednjih letih.

Včasih so rekli, da so vrata v hiši zaprta, če bo gospodinja pekla  kaj iz kvašenega testa.—“… da se le-to ne prehladi”. »Naše izkušnje pa kažejo, da to ni več tako pomembno, je pa važno, iz kakšnih sestavin se dela testo. Pa seveda morajo biti vse sestavine že prej  na sobni temperaturi, saj se tako lepše vežejo med sabo.« Članice društva Klasje Cerknica  so vedno vesele, ko jim uspe kaka aktivnost, kjer je javnost zraven. Seveda so ponosne tudi na pohvale.

Sladke rožice

Članice društva Klasje so nam zaupale recept za kvašeno pecivo, lahko pa naredimo  flancate ali  rožice, kot jih same izdelajo na prireditvah. 

 »Sladke rožice”, kot jih imenujejo, se izdela ročno, vsako posebej izreže iz testa, zareže lističe in speče »… vsega pa ne smem povedati, so pa nekaj posebnega in okusnega od peciva.«

Recept za testo za rožice:

 1 kg moke/ pol bele, pol ostre,

8 rumenjakov,  

0,5 l mleka,

 0,2 l olja,

5 dag kvasa,

1 pecilni prašek,

2 žlici sladkorja,

sol,

 rum,

1 vanilij sladkor

 in limonina lupinica.

»Pa veliko dobre volje in ljubezni naj bo vmes. Seveda je testo najboljše, če je  “umeseno na roke”,« še dodaja sogovornica.

Društvo Klasje Cerknica

Ivanka Bajt