Na povabilo predsednika Združenja meščanov slovenskega rodu iz Zenice gospoda Dragana Gačnika sva se Ženja Simonič in Jasmina Ilič Draković iz Združenja SIM 2. septembra udeležili srečanja slovenskih društev Bosne in Hercegovine v Zenici, letos že 31. po vrsti.

Na pot sva se odpravili v petek, 1. septembra, in se po nekaj urah vožnje že pozdravili z Draganom, ki naju je počakal v Domu starejših občanov v Zenici, kjer ima njihovo združenje prostore in je bilo naslednji dan tudi srečanje.

Sladka dobrodošlica

Po namestitvi v hotel smo se vsi trije odpravili proti Kaknju, kjer deluje slovensko združenje Jožef Špringer, ki ga vodi predsednica Davorka Drijenčić Špringer. Najprej smo se ustavili v prostorih združenja in se pogovorili o njihovem delovanju. V spomin na ta naš prvi obisk pri njih je Matica dobila lepo sliko, ki so jo izdelale članice likovne skupine združenja. Seveda brez značilnih slaščic iz njihovega kraja tudi ni šlo, baklave, gurmašice in kadaif so bili prava poslastica. Po prijetnem druženju in poznem kosilu, smo se odpravili nazaj proti Zenici.

V soboto dopoldne smo v domu, kjer je zvečer potekalo srečanje, postavili našo razstavo z naslovom »… od leta 1951« s prikazom delovanja Združenja SIM od leta 1951 pa vse do danes.

V Kraljevo sutjesko po novo energijo

Po opravljenem delu, sprehodu po starem delu mesta, seveda obisku njihove tržnice, sva se odpravili v Kraljevo sutjesko, kjer stoji frančiškanski samostan. Njegova prelepa okolica ponuja da potrebno energijo in te hkrati tudi umiri.

Razstava tudi v drugih društvih

Počasi se je približeval večer in ob 18.00 uri sva bili s kolegico v lepo urejenem prostoru 31. srečanja slovenskih društev BiH, ki so se ga udeležili članice in člani društev Ivan Cankar iz Sarajeva, Triglav iz Banja Luke, Slovenske skupnosti iz Tuzle, Jožef Špringer iz Kaknja, Slovenske skupnosti iz Breze, Lipe iz Prijedora in seveda Encijana iz Zenice. Po nastopu mladih umetnikov, Atifa Krdžića iz Sarajeva na harmoniki, in mlade članice slovenskega društva iz Kaknja in Hane Kulović na kitari,  so zapele članice pevskega zbora Spominčice iz Tuzle. Pozdravil jih je tudi namestnik veleposlanika slovenskega veleposlaništva iz Sarajeva dr. Zvone Žigon ter glavna tajnica Združenja SIM Jasmina Ilič Draković. Po pozdravnem nagovoru je tudi na kratko predstavila razstavo, ki so si jo številni udeleženci srečanja ogledali. Nekateri so izrazili željo, da bi našo razstavo prikazali tudi v njihovem kraju delovanja in o tem so že stekli dogovori.

Izmenjava spominskih daril

Združenje meščanov iz Zenice nam je že v preteklem letu, ko so praznovali 30. obletnico delovanja, namenilo priznanje za sodelovanje, izročili pa so nam ga letos, kot tudi dve umetniški deli njihovega predsednika, akademskega slikarja Dragana Gačnika.  Mi smo jim podarili nekaj naših knjig in upamo, da jim bodo v prijetno branje.

Srečanje je potekalo pod naslovom I love Slovenia, Rad imam Slovenijo. Prisotni namreč z ljubeznijo in privrženostjo gojijo slovensko kulturo in slovenski jezik v tej nam bližnji državi.

Nasvidenje v Sloveniji

Po prijetnem druženju in pogovoru s predsednicami posameznih društev smo večer zaključili v poznih urah. V nedeljo dopoldne sva se počasi odpravili proti domu, veseli in zadovoljni, da sva spoznali veliko novih rojakinj in rojakov z obljubo, da se vidimo ponovno, tokrat v Sloveniji.

Srečanje je bilo zelo odmevno na širšem območju, saj so ga spremljali tako novinarji spletnih portalov kot tudi regionalna televizija.

Jasmina Ilič Draković

Foto: Jasmina Ilić Draković in Ženja Simonič