Prve dni septembra, ravno v času Blejskega strateškega foruma,  se je vremenska ujma vnovič razbesnela nad severnim delom države. Prizanesla ni niti nekaterim že prizadetim območjem. Na Bledu je sicer odmeval klic po globalni akciji, a ta je nujna predvsem na državni ravni. Zdaj je že popolnoma jasno, za največjo naravno katastrofo je krivo zanemarjanje gradnje javnih stanovanj in pomena urada za prostorsko planiranje ter ignoriranje opozoril strokovnjakov, kje se ne sme graditi. Obnova bo trajala najmanj pet let. Obljublja se popolna preglednost in strokovnost. Kot pravijo strokovnjaki za podnebje, pa bo v Sloveniji do leta 2100 vse več sušnih poletij, glavnina padavin pa naj bi bila v jesensko-zimskem obdobju.

Sašo Hribar je v svoji zadnji oddaji Radio Gaga postal večen. Kolegi na RTV-ju, za katerega je živel polnih 38 let, in slovenska javnost smo se od legende satire in slovenskega radia v septembru poslovili. Redki mu lahko v zgodovini stopijo ob bok, od Ježka naprej težko še kdo.

Rekordno število gledalcev je sredi septembra v Stožicah spremljalo spektakularno dobrodelno prireditev, poimenovano Zvezde nogometa za žrtve poplav. V akcijo Obnavljamo Slovenijo se je namreč kot ambasador vključil nihče drug kot predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Že kmalu zatem pa je prav na Čeferinovo pobudo vzplamtela zamisel o dobrodelni tekmi, na kateri bi se pomerili nekdanji asi, ki so bili še včeraj tudi največji zvezdniki svetovnega nogometa. Čeferinu je uspelo zbrati impresivnih 36 nogometnih ikon, tekma pa je pritegnila pozornost svetovne javnosti ter spodbudila k povezovanju in dobrodelnosti. Nekdanji nogometni velikani so pokazali svojo človeško plat in podprli nesebično iniciativo, zaradi česar se je zbralo več kot 3,5 mio evra.

Evropski parlament je razglasil dobitnike prestižne nagrade Državljan Evrope za leto 2023. Slovenski prejemnik je poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk za projekt pomoči ukrajinskim sirotam in beguncem. Slavnostnega sprejema v Kulturnem domu Postojna so se poleg župana Postojne Igorja Marentiča udeležili tudi župani sosednjih občin, prvi in bivši predsednik države Milan Kučan in Borut Pahor, evropska poslanka Ljudmila Novak, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, za solidarnost Igor Maljevac in številni drugi visoki gostje, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano kulturnega doma. Za nagrado Državljan Evrope ga je predlagala evropska poslanka Ljudmila Novak ob podpori še šestih poslank in poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije: Romane Tomc, Milana Brgleza, Irene Joveve, Franca Bogoviča, Matjaža Nemca in Klemna Grošlja.

Kanuist Benjamin Savšek je naslovu olimpijskega prvaka predzadnji septembrski konec tedna dodal naslov svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah. Olimpijski prvak iz Tokia je bil najboljši že v polfinalu, v finalu pa je zanesljivo premagal vse tekmece. Francoza Nicolasa Gestina je premagal za sekundo in 18 stotink, tretje mesto je osvojil Italijan Paolo Ceccon. Ciljno črto je prečkal s časom 97,40.