Za jesen je značilno, da zna presenetiti z nadpovprečnimi temperaturami in tudi letos je bilo tako. Pa ne samo v naravi, tudi v politiki je vroče kot že dolgo ne.

Potem ko je prejšnji mesec morala zaradi nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev odstopiti ministrica za javno upravo Ajanović Hojnikova, je premier odstavil še ministra za okolje in prostor ter kmetijstvo. Tako so v trenutni vladi prosta kar tri delovna mesta ministrov.

Vladajoča koalicija se je zapletla še v nekaj notranjih sporov, posledično je temu sledil padec podpore v javnem mnenju, tako predsedniku vlade kot celotni ministrski ekipi in tudi koaliciji. Pa ne na račun opozicije, ki kljub relativnemu nezadovoljstvu z vladajočimi na ta račun ne pridobiva tako rekoč nič, povečuje  pa se odstotek neopredeljenih.

Predsednik vlade se sooča z obtožbami nekdanje notranje ministrice Bobnarjeve o političnem vmešavanju v delo policije, tako da ga čaka kar nekaj dela, da bo pojasnil, da obtožbe ne držijo.

Medtem sanacija poletnih poplav napreduje, verjetno ne tako hitro kot bi si najbolj prizadeti želeli, pa vseeno sprejeti ukrepi za večino le-teh pomenijo vsaj delno olajšanje pri sanaciji škode, ki so jo utrpeli.

Stranke se medtem pospešeno pripravljajo na evropske volitve prihodnje leto, ki bodo nedvomno  velik test tako za vladajoče kot opozicijo in tiste, ki v tem trenutku niso zadovoljni ne z enimi ne z drugimi. Bomo videli …

Vremenski ekstremi vse bolj krojijo naše življenje. Zaporedni fronti z močnim dežjem in vetrom, ki sta novembra znova sprožili nekaj plazov, ponekod pa poplave, so marsikoga prikrajšale za miren spanec. Besnenje narave so najbolj občutili v Piranu. Visoki valovi so pometali vse pred seboj, močan veter pa je kot za šalo premetaval skale na obalo. Za nekatere je bil to sodni dan. Smo pri reševanju podnebne krize, ki ruši ustaljene vremenske vzorce, res povsem nemočni? Strokovnjaki že lep čas opozarjajo, da se moramo prilagoditi. Predvsem pa se spremeniti – od tega, kako živimo, delamo, gradimo, potujemo, kje se naseljujemo.

Neukrotljiva narava pa zna poleg strašljivih podob prikazati tudi veličastne prizore, kot so presihajoča jezera na Pivškem in severni sij, ki je nebo nad Slovenijo obarval rdeče-rožnato. Znanstvena razlaga polarnega sija žal nima nič skupnega z verovanjem nekaterih starih kultur, ki so v igri svetlobe videle znamenje, da se bo nekje na svetu končala velika bitka.

Medtem se Slovenci veselimo uspehov naših športnikov. Slovenski nogometaši so z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 uresničili velike sanje celotne nogometne Slovenije. Po dolgem času je Slovenija dihala kot eno in se na koncu veselila osvojitve zaslužene vozovnice v Nemčijo. Pot do Nemčije je bila dolga deset krogov, v osmih mesecih popotovanja do uspeha ni manjkalo tako veselih kakor kriznih trenutkov.

Slovenska boksarka Ema Kozin je v Manchestru po desetih rundah premagala Škotinjo Hannah Rankin ter osvojila naslova svetovne prvakinje v supervelterski kategoriji po različicah WBC in WBO. 24-letna matematičarka iz Šmartnega ob Savi je dosegla svojo 24. poklicno zmago in je zdaj lastnica šampionskih pasov dveh prestižnih boksarskih organizacij WBC in WBO.

Sicer pa smo v pričakovanju najlepšega dela leta, ko bodo prišli trije dobri možje, vsaj o tem smo uspeli dogovoriti, torej da imajo Miklavž, božiček in dedek Mraz enako pravico razveselitvi najmlajše, pa tudi vse druge.