Primorsko-notranjska statistična regija se po obsegu uvršča med srednje velike regije v državi, k prebivalstvu Slovenije je po podatkih iz leta 2021 prispevala najmanjši delež, 2,5%, najmanjša pa je tu tudi gostota naseljenosti. Podzemni kraški svet s svetovno znano Postojnsko jamo in presihajoče Cerkniško jezero sta glavni znamenitosti te regije, katere zahodni, primorski del vam podrobneje predstavljamo v nadaljevanju.

Regija v očeh statistike

Sestavlja jo šest občin. Največja je Ilirska Bistrica, ki obsega tretjino površine regije. Največ prebivalcev, skoraj tretjina, je leta 2021 živelo v občini Postojna.

Stopnja delovne aktivnosti je bila v 2021 v tej regiji najvišja, 71-odstotna, stopnja brezposelnosti pa je bila s 3,3 % najnižja. Najnižja v Sloveniji pa je bila tudi povprečna mesečno neto plača v tej regiji, ki sodi med gospodarsko šibkejše v državi.

Dežela morja, sonca in sprostitve

Regija, zlasti zahodni del le-te, Primorska, ima zaradi bližine morja velik pomen za slovenski turizem. Vsako leto namreč gosti 85% vseh turistov, ki nas obiščejo. Primorska ima tudi edini slovenski pomorski promet, ki ga izvaja Luka Koper.

Znana je po svoji tradicionalni kulinariki in kvalitetnih vinih. Med njimi so najbolj znana: refošk, teran, merlot, modri pinot, beli pinot, chardonnay … Je edina slovenska pokrajina, ki ima morje, obala pa je dolga 46 km.

življenje ob morju tamkajšnje prebivalce obdaruje z morsko hrano, soljo, oljkami, agrumi. Slovensko obalo obdajajo Piranski, Koprski in Strunjanski zaliv. Najbolj spremenjeno podobo imajo mesta ob morju, kot so Koper, Izola in Piran z bližnjimi turističnimi letovišči. Manjši obmorski kraji so Lucija in Sečovlje s solinami, Bernardin, Strunjan s solinami in krajinskim parkom, Debeli Rtič, Ankaran in Fiesa.

Svet doživetij

Neposredna bližina in vpliv Jadranskega morja ter prvotno naravno bogastvo – sol sta ustvarila poseben svet doživetij. Iz Krajinskega parka Sečoveljske soline, kjer lahko obiščete muzej solinarstva in spoznate tradicionalno pridelavo soli, vas v Mesečevem zalivu ali Zalivu sv. Križa pričakajo čudovito morje in intimni kotički plaž, na pešpoti Fiesa – Piran pa se naužijete čudovitih razgledov. Tiste z nekaj pustolovskega duha bo gotovo očaralo Pokopališče školjk Ankaran. 

Foto: wikipedia