December je mesec, ko običajno delamo obračun s preteklim letom, tako v dobrem kot slabem. V letu 2023 je narava bolj kot kdajkoli doslej pokazala svojo rušilno moč. Orkanski veter, toča, nalivi, poplave, plazenja … Vse to in še več, od maja do novembra, po vsej državi. Na delu so bili vojaki, gasilci in drugi pripadniki civilne zaščite, Slovenija je morala zaradi ogromne škode zaprositi za mednarodno pomoč. Dnevi katastrofe pa so bili hkrati tudi dnevi solidarnosti in srčnosti, pa tudi obljub političnega vrha, da se na prizadete ne bo pozabilo.

Poldrugo leto delovanja aktualne vlade

Leto je bilo nedvomno vseskozi polno različnih dogodkov, tako na političnem kot drugih področjih. Nova vlada, ki smo jo Slovenci izvolili lansko leto je prešla v poldrugo leto svojega delovanja. Nikakor ni bilo enostavno, pa saj so to sedanji vladajoči verjetno vedeli že prej. Uskladiti je bilo treba namere, kot so odpraviti dediščino prejšnjih oblasti, po drugi pa začeti uresničevati obljube iz predvolilnega časa. Pri prvem se je zalomilo, saj se stvari nikakor niso mogle spreminjati rokohitrsko, kot recimo pri zakonu o javni RTV. Spoštovanje demokratičnih procedur namreč zahteva svoj čas. Tako da so po prepričanju volivcev nekatere stvari šle prepočasi ali v nepravo smer. Še najbolj očitno je to bilo pri reformi zdravstvenega sistema, kar je posledično privedlo do zamenjave ministra. Slovenci sedaj upamo, da bo pod novo metlo šlo nekoliko hitreje, predvsem pa v korist bolnikov oziroma pacientov. Marsikaj je šlo prepočasi tudi zaradi nekaterih na vodilnih mestih, ki so nujno potrebni za delovanje v politiki.

Stoletne poplave, kot so jih nekateri poimenovali, so veliko načrtovanih stvari postavile na glavo. Priznati moramo, da so se vladajoči sanacije lotili uspešno in učinkovito, izkazali pa so se tudi prebivalci z izjemno solidarnostjo za pomoč prizadetim. Poplave so odnesle še dva ministra. Kljub temu je podpora valujočim v javnosti padla, kar se praviloma zgodi vsem vladam, ker se glasovi, ki jih izgubljajo, ne prelivajo k opoziciji. To  lahko razumejo kot rumeni karton in dobri dve leti bodo še imeli priložnost, da krivuljo obrnejo navzgor. Če bo leto 2023 tisto leto, ko se kaj naučimo iz napak, bo prihodnje mogoče boljše, v dobro vseh državljanov, Slovenk in Slovencev, ki živijo v domovini in drugje po svetu.

2023 skozi oči statistike

V 3. četrtletju letošnjega leta smo zaznali umirjanje gospodarske aktivnosti. Gospodarska rast je bila 1,1-odstotna, v obdobju od januarja do septembra 2023 pa 1,3-odstotna v primerjavi z istim obdobjem leta 2022. Primanjkljaj države je v 1. polletju znašal 1.124 mio. EUR ali 3,7 % BDP.

Zaradi velikih podražitev hrane in energentov v letu 2022 smo tudi leto 2023 začeli z visoko inflacijo, a se je ta, predvsem zaradi postopnega umirjanja cen hrane in ob koncu leta tudi cen energentov, novembra vendarle nekoliko znižala; na letni ravni je bila 4,9-odstotna. Še vedno inflacijo najbolj zvišujejo cene prehrambnih izdelkov, gibanje cen energentov pa je v veliki meri odvisno od veljavnosti ukrepov za omilitev energetske draginje.

Stopnja brezposelnosti vztraja pod 4 %, od začetka januarja do konca oktobra pa je Slovenijo obiskalo 5,6 milijona turistov.

Slovenija častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Osrednji dogodek na področju kulture je bilo gotovo častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu med 18. in 22. oktobrom. S sloganom Satovje besed se je predstavila s 65 avtorji. V slovenskem paviljonu in stojnici se je zvrstilo okoli sto dogodkov, številne prireditve so potekale tudi v mestu. Dolgo se je pripravljala na to čast, na pozornost, ki je je deležna slovenska literatura. Gostovanje nas je stalo 7 mio eur, od tega jih je 4 mio iz evropskih kohezijskih skladov.  Častno gostovanje v Frankfurtu je največji slovenski kulturni dogodek v tujini doslej. Priložnost, ki bi jo lahko ponovno dočakali čez pet desetletij.

Slovenski nogometaši osvojili vstopnico za evropsko prvenstvo 2024

Veselili smo se uspehov naših športnikov. Slovenski nogometaši so z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 uresničili velike sanje celotne nogometne Slovenije. Po dolgem času je Slovenija dihala kot eno in se na koncu veselila osvojitve zaslužene vozovnice v Nemčijo. Pot do Nemčije je bila dolga deset krogov, v osmih mesecih popotovanja do uspeha ni manjkalo tako veselih kakor kriznih trenutkov.

Pripravila: dr. Boris Jesih in Blanka Markovič Kocen

Foto: gov.si