Če si želite doživeti pravljičnost in neokrnjenost notranjske pokrajine, potem morate obiskati  Bloško jezero, edinstveno turistično zanimivost v osrčju notranjskih gozdov.  Ob srečanju z desetimi lesenimi medvedi in celo množico drugih lesenih skulptur in pravljičnih hišk v Parku Idila se boste vanj preprosto zaljubili. In se vračali skozi vse leto …

»Zmeraj radi poudarjamo da je Bloško jezero nedaleč stran od Ljubljane …  Zapeljete se proti Dolenjski, v Velikih Laščah zavijete desno za Novo vas in po 15 minutah vožnje ste že so pri Bloškem jezeru. Bloke ležijo na planoti, primerni za kolesarjenje, pohodništvo …« pojasnjuje Martina Lah, ki je skupaj z Janezom Hitijem pred leti prevzela najprej okrepčevalnico na bregu majhnega umetnega jezera v vasi Volčje na Bloški planoti, zatem pa tu postavila kamp, enega predhodnikov danes že precej razširjenega glampinga.

Idila iztrgana uničenju

Občina Bloke se je pred leti odločila očistiti jezero, takrat so postavili tudi ograjo in uredili okolico. Do Parka Idila nas pripelje asfaltirana cesta, vozilo pustimo na vzorno urejenih parkiriščih.  »Prej je bila tu divja plaža. In tudi ko smo pred desetimi leti v najem prevzeli parcelo, kjer stoji brunarica, smo imeli grozne težave z smetmi, vandalizmom ipd. Smeti so bile vsepovsod samo v koših ne, dnevno je bilo treba pobirati odpadke za gosti,  bilo je grozno,« se spominja Martina.

»To ni delo, je garanje«

Martina Lah in Janez Hiti sta videla potencial že prva leta po postavitvi brunarice, zato sta leta 2007 kupila še edino zazidljivo parcelo, ki je bila takrat na voljo.  O visoki ceni ki jim je bila ponujena, Martina ne želi govoriti. »Želja je bila, gospodarstvo je cvetelo. Že naslednje leto pa se je gospodarstvo pokazalo čisto v drugačni luči. Recesija. Grozno. Če bi se še enkrat morala odločiti za tako investicijo, nikoli. Tudi sedaj, ko je že postavljeno, ne,« pravi sogovornica. »To ni delo, to je garanje, posmeh si tistemu, ki ne dela in živi od državne pomoči in to država podpira.«

Naslednje leto sta pripravila  še osnutek parka, postavili so šest hišk in ograjo, vendar jih gostom niso dajali v najem, saj zaradi pomanjkanja denarja ni bilo sanitarij. Kmalu so sami postavili kozolec in sanitarni blok. Ljudje so občudovali  ročno ustvarjene lesene izdelke. »Garali smo noč in da , ta energija je prisotna v parku, je izraz naše duše in to zgodbo rada delim,« pravi Martina. »Poplačilo za naše delo je, ko vidim, da nas večina ljudi spoštuje in ceni.  Z namenom, da pokažemo svojo zgodbo, je vedno več organiziranih skupin in sindikalnih obiskov.«

Kot nam je povedal župan Občine Bloke Jože Doles kot občina razvijajo prometno in okoljsko infrastrukturo na območju Bloškega jezera. »Uredili smo dostopne ceste in parkirišče, zgradili kanalizacijsko omrežje za fekalne vode,« pojasnjuje Doles.

Sezona se podaljšuje

Gostom je na voljo šest lesenih hišk, tri velike  za štiri in tri male za dve osebi. »Medvedji dvorec je ponos glampinga. V spodnji etaži imajo gostje na voljo prostor za druženje, na strehi dvorca pa je “Soba pod zvezdami”,« nam je povedala Polona Lovšin iz Glampinga Bloško jezero. V ponudbi so tudi Krpanove sobe z masivnimi posteljami. Te sobe so primerne za družine in invalide z invalidskim vozičkom , oddajajo pa jih tudi parom. Gostje imajo skupne sanitarije,  manjšo letno kuhinjo in prostor za odprt ogenj.

Martina pove, da se  sezona iz leta v leto podaljšuje, tako je bilo sedaj odprto že aprila in oktobra med tednom, vikendi in prazniki pa lani že vse leto.  »

Bloke potrebujejo turistično strategijo

In kako naprej? »Bloke vidim kot turistični biser, rada imam kraj in domačine. Žal mi je, da v občini nimamo kakšnega boljšega okvirja za turizem, saj se vsak trudi po svoje in ne veš, koliko časa lahko to traja. Nekdo pride z vrečo denarja in ti čez noč vzame, kar si gradil vse življenje. Politika mi ni všeč. Ker ni več zdravega razume in kmečke pameti.«

A dokler je Idila taka kot je, edinstvena in dokler v njej ne vidimo ničesar industrijskega, za kar se Martina Lah in Janez Hiti tako neumorno trudita in bosta morda spodbudila še koga, ima turizem na Blokah lepo prihodnost.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen