Pol stotlja je minilo od lepega in pomembnega glasbenega dogodka v Slovenski hiši v Buenos Airesu oziroma pol stoletja od ustanovitve Buenosaireškega slovenskega okteta. Za Slovence v Argentini pomembna ustvarjalna dejavnost je v letu 1976 žal obmolknila.

V tistem času smo pogrešali vokalno skupino, ki bi izvajala slovensko ljudsko pesem. In moški oktet je idealna zasedba za tako ustvarjalnost, kar je nedvomno dokazal Slovenski oktet, ustanovljen 1951. Po vzoru le-tega je Janez Mežnar, priznani baritonist v argentinski slovenski skupnosti, povabil še sedem pevcev, vprašal nas (podpisani sem bil med njimi), če bi bili pripravljeni sestaviti oktet. Seveda je bil odziv pozitiven.

Z domoljubnimi pesmimi na krstni predstavi navdušili občinstvo

Pripravljali smo se skozi leto 1972 in polovico naslednjega leta in končno imeli krstno predstavo na odru pred nabito dvorano v Slovenski hiši. Navdušenje je bilo neverjetno! Vključili smo dve domoljubni, ki sta jima navzoči, seveda, z vsem srcem pritegnili.

Odhodi članov

Zasedba ni bila ves čas enaka, celo na prvem koncertu ne več prvotna. Že takrat je odstopil eden od drugih tenoristov, a smo takoj dobili dobrega naslednika. V letu je pozneje se je zgodila še ena sprememba, ob koncu 1975. pa  je tudi podpisani  zapustil skupino. Oktet je še deloval v letu 1976, zatem pa se je na žalost razšel; nekateri člani so se celo odselili iz Buenos Airesa na jug države, v Evropo … Štirje so žal preminuli.

Nastopali smo za tako za naše kot za drugo občinstvo v Bariločeju, Mendozi, v mestih v provinci Buenos Aires, na dogodkih v slovenskih domovih, »ohcetih« itd. Tudi ne-slovenske skladbe smo imeli v repertoarju.

Zasedba je bila naslednja (kjer so tri imena, sta bila seveda hkrati samo dva pevca):

Prvi tenor: Janez Zorec, Rok Fink, Vinko Lazar

Drugi tenor: Janez Jerebič, Gregor Batagelj, Janez Rode

Bariton: Janez Mežnar (tudi pevovodja), Tone Mežnar, Janko Klemenčič

Bas: Janez Marinček, Ivan Fajfar

Vse mine, kot pravi znana in lepa pesem. Včasih prehitro, kot je minil ta projekt. Spomin je pa le ostal,  spomin na tiste lepe dni.

Rok Fink